Skip to main content

Gesloten tijd voor snoek.

Bij het sportvissen in Nederland moet je rekening houden met een aantal gesloten tijden. Vanaf 1 maart geldt de gesloten tijd voor de snoek. In deze video leggen we je uit hoe het nou precies zit.

Allereerst is er de gesloten tijd voor aassoorten. Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het verboden om in het Nederlandse binnenwater te vissen met vrijwel alle soorten kunstaas, een dode aasvis, stukje dode aasvis en slachtproducten. Enige uitzondering zijn kunstvliegen die kleiner zijn dan 2,5 cm.

Daarnaast geldt in Nederland een gesloten tijd voor een aantal vissoorten. Vang je zo’n vis in die periode, dan moet je deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelen en direct in hetzelfde water terugzetten.

De belangrijkste gesloten tijden voor vissoorten zijn:

  • De snoek, van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei
  • Snoekbaars en baars, van 1 april tot de laatste zaterdag van mei

Maart

Over de maand maart bestaat nog wel eens onduidelijkheid. In maart mag je volgens de Nederlandse wet namelijk wél gewoon vissen met kunstaas of een dood visje, maar geldt ook de gesloten tijd voor snoek. Dit betekent echter niet dat je in maart niet op snoek mag vissen. Het betekent alleen dat als je in maart een snoek vangt, dat je deze dan direct terug moet zetten.

Op grond van de algemene voorwaarden die bij de VISpas horen, moet snoek in Nederland trouwens vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Dat is ook de reden waarom er in Nederland zo veel prachtige, grote snoeken zwemmen.

Gesloten tijd voor vissoorten (art. 5c Uitvoeringsregeling visserij)

Op grond van art. 2a, lid 2 van de Visserijwet 1963 in combinatie met art. 2 van het “Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985” kan de minister van Economische Zaken voor bepaalde vissoorten een gesloten tijd vaststellen. Op grond van deze bevoegdheid heeft de minister in art. 5c van de “Uitvoeringsregeling visserij” voor een aantal vissoorten een gesloten tijd vastgesteld. Een gesloten tijd betekent dat je de betreffende vissoort in die periode direct in hetzelfde water moet terugzetten en in die periode ook niet in bezit mag hebben. Een gesloten tijd is dus niet een verbod om op die soort te vissen. Een gesloten tijd is er om de betreffende vissoort te beschermen en geldt daarom voor iedereen dus zowel voor sportvissers als beroepsvissers.

Klik hier voor meer informatie over de gesloten tijden.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met Sportvisserij Nederland.