Skip to main content

Uitleg Streetfishing voor jong en oud

Streetfishing.

Voorbeeld streetfishing

Streetfishing is de nieuwste rage in sportvisland. Letterlijk vertaald betekent het “straat vissen”, en dat is ook precies wat het inhoudt. Vissen op straat. Of beter gezegd vissen in de stad. Streetfishing is een mobiele manier van vissen, waarbij je vaak niet meer bij je hebt dan een lichte hengel met dito molentje, schepnet met uitschuifbare steel en een rugtas met kunstaas, onthaakmateriaal en lunch. Stadssingels en grachten bevatten vaak een goed bestand baars of snoekbaars en deze vissoorten zijn dan ook vaak het hoofddoel bij het Streetfishing, maar kijk niet raar op als een grote snoek je kunstaas pakt!

TIP

Het onthaak materiaal is voor de vis van levensbelang en visvriendelijk, dus zorg naast je mooie kunstaas ook voor een goede knip en onthaaktang!!!

Hengels, molens en lijn voor Streetfishing.

Zoals al gezegd zijn baars en snoekbaars het hoofddoel bij het Streetfishing. Vaak worden lopend of op de fiets een groot aantal hotspots als bruggen, boten en meerpalen aangedaan. Om deze stekken goed uit te kunnen vissen kiezen veel streetfishers voor de dropshot techniek. Met deze methode kun je minutieus alle hotspots afvissen. Een dropshot hengel tussen de 180 cm en 240 cm met een werpgewicht tussen de 1 en 15 gram voorzien van een klein spinmolentje is voor de meeste Streetfishing situaties toereikend. Op de molen komt een gevlochten lijntje met een diameter van 0,06 tot 0,10 diameter. Omdat dit een lichte visserij is en het gemiddeld formaat vis niet direct een baksteen brede van een baars is, is het belangrijk dat het een gevoelige hengel is. Je wil natuurlijk geen aanbeten missen! Een fluorcarbon onderlijntje voorzien van een met de dropshotknoop bevestigde dropshothaak tussen maat 1 en maat 6 completeert je uitrusting. De haakmaat hangt natuurlijk af van het formaat kunstaas dat je gebruikt. Omdat het kan zijn dat je van een kade afvist is het van belang een schepnet te gebruiken met een lange steel. Zo kun je ten allen tijde je gehaakte vis ook daadwerkelijk op de foto zetten. Sommige kades zijn erg hoor, dus een steel van minimaal twee meter is echt geen overbodige luxe!

Kunstaas voor Streetfishing.

Het aanbod aan kunstaas voor de streetfishing fanatiekelingen is op z’n zachtst gezegd enorm te noemen. Mede doordat de kunstaas gekke “Fransen” deze manier van vissen ter harte genomen hebben en het enorme aanbod aan kwalitatief hoogstaand “Japans” kunstaas wat momenteel verkrijgbaar is in Nederland is het voor de beginner moeilijk een keuze te maken. Vangen doet het gelukkig (bijna) allemaal. Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in je kunstaas. Kies voor een paar verschillende vormen en formaten en zorg voor een aantal verschillende kleuren. Kleine shadjes, slugs en ander rubber kunstaas tussen de 3 en 10 centimeter en in een aantal natuurlijke en felle kleuren geven je een goed arsenaal kunstaas voor Streetfishing. Licht vissen is het devies zoals je ziet, dus geen zwaar lood maar subtiele dropshotloodjes tussen de 1 en ongeveer 10 gram.

Streetfishing, waar en hoe.

Streetfishing doe je dus vooral in de stad. De meeste steden barsten van het water, waar eigenlijk nauwelijks gevist wordt. En die grachten en singels herbergen vaak ook nog eens schitterende baarzen en snoekbaarzen! Goede stekken zijn zoals al genoemd bruggen, boten en meerpalen. Maar ook steigers en damwanden zijn vaak plaatsen waar je baars en snoekbaars kunt verwachten. Door het gebruik van de dropshot techniek kun je je kunstaas tergend langzaam verleidelijk langs de plekken vissen waar je baars of snoekbaars verwacht. In de stad liggen de meeste stekken op loopafstand van elkaar, dat is wel zo makkelijk bij het verkassen. Sommige Streetfishers gebruiken zelfs het openbaar vervoer om van stek naar stek te komen. Omdat je midden in de stad vist krijg je nog wel eens reacties van voorbijgangers. Vaak zijn dit verbaasde reacties, omdat mensen zich niet voor kunnen stellen dat er vis zwemt midden in de stad!

Veel plezier met deze tak van sportvissen.