Skip to main content

SVBD Visbeheer : uitleg over baggeren.

Vissen voor de snoekenpaai-plaatsen van start.

Kan een afbeelding zijn van gras

Op veel plaatsen in ons gebied moet gebaggerd worden en daar krijgen wij als SVBD regelmatig vragen over.

Baggeren: taak van wie?

Het waterschap is ervoor verantwoordelijk dat watergangen voldoende diep blijven en dat er gebaggerd wordt. Het onderhoud aan de grotere (primaire) watergangen doet het waterschap zelf. Deze watergangen zijn het meest belangrijk voor het goed functioneren van het watersysteem.

Wat is baggeren?

Baggeren is het verwijderen van een laag modder, zand of slib (bagger) van de waterbodem, van een waterloop (sloot) of een waterlichaam (bijvoorbeeld een meer). Bagger bestaat voornamelijk uit afgestorven waterplanten, bladeren van bomen langs de oevers en bodemdeeltjes (sediment) dat via de afwatering van landbouwgrond en oevers in de sloot spoelt. Ook bodemmateriaal dat door inzakken en/of afbrokkelen van de oeverzone (afkalving) en bodemmateriaal van omliggende percelen via de wind in het water terecht komt, wordt gespecificeerd als bagger. Het ontstaan van bagger is een natuurlijk proces. Per jaar groeit de laag bagger één tot drie centimeter.

Waarom baggeren?

Door te baggeren zorgen we ervoor dat de waterlopen voldoende diep blijven en de juiste waterkwaliteit behouden. Wanneer de waterloop niet meer voldoende diep is doordat er niet op tijd wordt gebaggerd, is de kans groot dat bij te veel water het niet voldoende kan worden afgevoerd. Of dat het bij watertekort niet voldoende kan worden aangevuld. Hierdoor kan (meer dan de landelijke normen voorschrijven) wateroverlast of droogteschade optreden.

In waterlopen van een vaarroute is baggeren nodig om voldoende vaardiepte te houden, bijvoorbeeld voor vrachtschepen.

Ook leidt een dikke baggerlaag vanwege de afbraakprocessen tot een afname van zuurstof in het water, vooral als het water ondiep is. Bij ondiep water is ook sprake van extremere temperatuurschommelingen (hogere maximumtemperatuur en lagere minimumtemperatuur). Dit kan extra nadelig zijn voor het leven onder water.

Baggeren heeft tot doel om:

• aan- en afvoer van water te garanderen;

• waterwegen bevaarbaar houden;

• waterkwaliteit en het leven in en om het water op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren.

Hoe baggeren?

Meestal graven graafmachines vanaf het land de bagger uit de sloten en spreiden ze het uit over de strook land waar zij rijden.

Het baggeren gebeurt op verschillende manieren: mechanisch of hydraulisch. Bij het baggeren van watergangen zorgen we ervoor dat de oevers niet afkalven door de werkzaamheden. Dit doen we onder andere door geen vaste bodem te verwijderen uit de watergang.

Mechanisch baggeren.

Bij het mechanisch baggeren schept een kraan / graafmachine bagger uit de watergang en verspreidt deze direct op het naastgelegen perceel. Als er geen ruimte is of de kwaliteit van de bagger dit niet toelaat, dan voeren we de bagger af. Bij moeilijk(er) bereikbare plekken zet het waterschap een schuifboot in die de bagger in het water naar de kraan duwt.

Hydraulisch baggeren.

Bij hydraulisch baggeren wordt de bagger uit het water gezogen. Vaak gebeurt dit met een zuigboot waarbij de bagger met een ronddraaiende kop wordt losgesneden en opgezogen. Via een leiding pompt de aannemer de bagger naar een baggerdepot. Een andere werkwijze is dat een pomp aan de graafmachine of tractor de bagger opzuigt en op de kant spuit.

Randvoorwaarden voor baggeren.

Vanuit de regelgeving voor natuurwaarden zijn eisen gesteld aan hoe en wanneer gebaggerd mag worden. Zo mag bij een te hoge watertemperatuur of een ijslaag niet worden gebaggerd. Daarnaast wordt in het broedseizoen in principe niet gebaggerd. Ook de richting waarin wordt gebaggerd kent regels. Vis moeten kunnen ontsnappen, dus baggeren mag niet richting een doodlopend slooteinde.